"Amikor kivágtad az utolsó fát
és megmérgezted az utlsó folyót,
rá fogsz jönni, hogy a pénz nem ehető."

2011/07/30

Ökocimkék

A magyar környezetbarát védjegy: a „Cédrus”
Olyan termékek, eljárások, amelyek a hagyományosnál bizonyítottan kedvezőbb környezeti tulajdonságokkal rendelkeznek.

„Kék angyal” (német)
Az adott termék szigorú minősítési eljárást követően kaphatja meg a jelzést, ami  valójában csak arra utal, hogy a termék rendelkezik egy olyan ökológiai szempontból kedvező tulajdonsággal, amivel más hasonló áru nem. Vagyis e jelzés nem minősíti a termék környezetre gyakorolt hatását.

„Eurovirág”
Az EU területén érvényes jelzés, eddig kb. 260 környezetbarát termék nyerte el.



Der Grüne Punkt (a német zöld pont)
A jel csupán arra utal, hogy a csomagolóanyagot/terméket gyártó cég részese a visszagyűjtési hálózatnak és az aktuális szabályozásnak megfelelően végzi a termékcsomagolásaira megállapított visszagyűjtési, illetve ártalmatlanítási kötelezettségét. A termék/csomagolás használat utáni szelektálásáról, illetve újrafeldolgozásáról nem ad információt. Magyarországon hasonló az Öko-pannon koordináló szervezet emblémája.

 Újrafeldolgozás jel
Azt jelzi, hogy a termék vagy csomagolás újrafeldolgozható, ám ennek további feltétele a szelektív visszagyűjtés rendszerének aktív lakossági használata és az újrafeldolgozó ipar egyaránt.

„Körbenyilak”
A műanyagból készült termék elméleti újrafeldolgozhatóságára utal, de nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. A körben számmal, illetve alatta betűjelzéssel szerepelhet a műanyag fajtája, ez utóbbi Magyarországon nem kötelező.
Forrás: www.humusz.hu

További hasznos linkek:
Kötháló kiadvány: www.kothalo.hu
Öko-címke katalógus: www.eco-label.com/hungarian

No comments:

Post a Comment